avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 741 soluții astăzi

Marți, 4 februarie, are loc evenimentul: TVA, Impozitul datorat de nerezidenți, Impozitul pe profit, facilități fiscale 2025: Sesiune practică cu Adrian Bența. Participă →

Forum Discuţii juridice Societăţi comerciale Contracte intre PERSOANE JURIDICE - lamurire
Discuție deschisă în Societăţi comerciale

Contracte intre PERSOANE JURIDICE - lamurire

E vineri azi...probabil cu totii ne gandim la weekend, insa poate unii dintre cei ce frecventeaza acest forum isi mai gasesc rabdarea sa-mi acorde un raspuns in ceea ce priveste cele de mai jos.

X srl poate incheia contract de COMODAT cu Y srl? Daca nu, de ce mai exact? Stiu ca este o problema, o diferenta intre contractele ce pot fi incheiate intre un srl si o persoana fizica si contractele dintre 2 srl-uri. Care sunt interdictiile si legislatia in acest sens?

Cat despre contractul de inchiriere, daca un srl inchiriaza un spatiu de la un alt srl mai e necesar sa-l inregistreze la administratia financiara, sa plateasca taxe? Daca interfereaza o persoana fizica stiu ca e obligatoriu sa se inregistreze.

Incep sa ma incurc....Ideea e ca firma la care lucrez a inchiriat de la o alta firma spatiul si am mers sa depun dovada spatiului atat la ORC , cat si contabila a mers la Administratia Financiara, chiar daca nici una dintre partile contractului de inchiriere nu era persoana fizica.

Poate ma lamureste cineva! Un weekend cat mai placut, pentru toata lumea! In ciuda vremii ....

Cel mai recent răspuns: ContSters69724 , utilizator 08:13, 20 Octombrie 2009
Contractul de comodat este legiferat in Codul civil art.1560, iar contractul de inchiriere in art. 1411.
Contractul de comodat ( imprumutul de folosinta gratuita)intre un SRL si o persoana fizica se poate incheia sub semnatura privata, fara a fi necesara declararea la Administratia Finaciara
Contractul de inchiriere ( imprumutul de folosinta cu titlu oneros - contra unei sume de bani numita chirie) )intre un SRL si o persoana fizica se inchei prin act autentic semnat in fata notarului public, urmand sa fi declarat la Administratia Finaciara, intrucat persoana fizica inregistreaza un venit din cedarea imobilelor.
Intre doua persoane juridice contractul de inchiriere se incheie sub semnatura privata, insa trebuie ca firma care inchiriaza sa aiba in obiectul de activitatea codul CAEN aferent inchirierilor ( 6820 Închirierea şi subînchirierea bunurilor imobiliare proprii sau ichiriate), intrucat va emite factura pentru chirie. Contractul de comodat se poate incheia in aceleasi conditii.
Motivul pentru care un S.R.L. nu poate da in comodat un bun mobil sau un bun imobil se datoreaza faptului ca acel S.R.L. a fost infiintat pentru a produce profit. Ori prin darea in comodat( folosinta gratuita ) a unui astfel de bun, societatea nu doar ca nu inregistreaza profit ci din contra, ea poate inregistra o pierdere prin diminuarea valorii bunului respectiv ca urmare a utilizarii lui.
In ceea ce priveste inregistrarea contractului de inchiriere incheiat intre doua societati, acesta nu trebuie inreagistrat la Administratia Financiara deoarece societatea care inchiriaza inregistreaza in contabilitate valoarea chiriei percepute in contul venituri din inchirieri, si plateste impozitul aferent acestor venituri.
Parerea mea este ca se poate face comodat daca e vorba de un sediu fara activitate al altei firme.
Din cate stiu eu, am trecut prin asta de curand, contractul de inchiriere incheiat de o pers fiz, in calitate de proprietar, si un SRL, in calitate de chirias, se incheie pe un formular tipizat de la Adm. Fin, care se inregistreaza la Adm. fin. respectiva.
Cu privire la un contract de inchiriere intre 2 SRL-uri, nu va de ce un SRL, proprietar al unui spatiu, sau chirias, daca in contractul dintre el si proprietarul spatiul este permisa clauza sublocatiunii, n-ar putea sa inchirieze sau sa subinchirieze spatiul sau excedentul de spatiu... la urma urmei este vorba despre un venit(profit) pe care-l obtine. Obligatia de a declara la Adm. Fin. inchirierea revine proprietarului spatiului.
Observ 2 pareri despre Contractul de COMODAT:
- una ca e ok, se poate incheia comodat intre 2 srl-uri
- si una cum ca nu (asa cum auzisem si eu) ca nu este posibil, din cauza ca srl-ul, fiind infiintat pt a produce profit, prin cedarea folosintei gratuite, nu va obtine nici un profit.

O noua parere poate va fi conclusiva :((

Alte discuții în legătură

Srl - comodant intr-un contract de comodat exploatare terenuri eagle_free eagle_free Buna ziua! Este legala incheierea unui contract de comodat de catre un SRL - prin care ofera cu titlu gratuit exploatarea de terenuri agricole catre o ... (vezi toată discuția)
Donatia facuta de un srl monica borz monica borz Ma intereseaza daca o societate poate dona un anumit bun unei alte societati sau persoane fizice, exceptand partidele politice si ONG-urile. (vezi toată discuția)
Contract de comodat masina CrinaV CrinaV Daca o persoana juridica da unei alte persoane juridice pe baza unui contract de comodat(cu titlu gratuit) un autoturism spre folosinta, decontarea in ... (vezi toată discuția)